the story: rindu dan ramadhan

bismillahirahmanirahim

assalamualaikum

"merindui ramadhan di sains pasir puteh. tapi sayang, pengertian ramadhan dulu hanya pada chop tudung saji, chop ayam, tadarus petang2 (tolak ponteng, tidur, ter-rajin prep lama) , milo shake, berebut lauk di kantin (hari DM hidang ikan ataupun ayam petak) dan makan di siang hari secara separa open (hahahah. ni untung sekolah pompuan :P)


dan tak lupa juga babak mengintai imam import dari tahfiz. ( saya tak buat niiii *.*)tapi kalau takdak dulu, takdak la sekarang kan??auwww i miss my girls *puke* :D" 
(MAZ, 2012)

ya, rindu puasa kat sekolah. meriah dia meriah kanak2. meriah semua perempuan. kalau dulu dah faham apa itu islam *sekarang pon tengah belajar memahami* mesti lagi meriah, mesti lagi syok, mesti lagi terkesan di hati kan? 

ok.let's put aside the rindu2 thingy,haha. pejam celik pejam celik, rupanya da masuk 10 ramadhan dah..fasa pertama dari 3 fasa bulan yang penuh barakah nie pon dah nak berlalu dah. pintu rahmat yang dijanjikan oleh Allah bakal melabuhkan tirainya dan fasa ke dua pula menyusul. 

so, macamana prestasi kita for this 10 days? did we do better than before or not? kalau lebih baik, good! keep that momentum. jangan awal2 bulan ja semangat, masuk tengah bulan graf makin menurun..no no..kita tak nak la lagu tu kan? make sure that our graph naik dengan mendadaknya. ye la, we never know if this ramadhan will be our last ramadhan ever. we wouldn't know that right?

dan harapnya sepanjang 9 hari tu, ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. inshaAllah. "eh, awat pulak si patihah ni cakap lagu tu? kalau aku beribadah bulan posa nie Allah tak terima kerr?"  bukan Allah tak terima, tapi Nabi s.a.w pernah bersabda “Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan buruk dan perbuatannya tatkala puasa, maka tiada hajat Allah baginya (kerana pahala akan terhapus) walaupun meninggalkan makanan dan minumannya” (Riwayat Imam Al-Bukhari)

kita tak nak la jadi orang yang rugi kan? so, make sure that kita puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja, but mooore than that. jaga mata, mulut etc. penulis pon tengah struggle nak control semua tuh. jom sama2 struggle becoming a better muslim. yeah gambatei!!

that's all.till next time. assalamualaikum

p/s: post berkecamuk.no idea but still want to write.aaa lame. -.-


the video: qasidah

bismillahirahmanirahim

assalamualaikum

this is only the audio of my IPG's qasidah. *thumbs up*

video

the month: y u not excited? ramadhan is coming!!

bismillahirahmanirahim

assalamualaikum

pejam celik pejam celik, eh, dah masuk 15 syaaban dah. ya Allah cepat nya masa berlalu..and guess what?? Ramadhan is coming people!! the most fascinating month, the month of barakah, the month where all the iblis and all his alliance are chained. wah, best kan best kan? this is the month of feasting, bukan feasting with delicious food and stuff, but feasting with ibadah, inshaAllah.

and yeah, lumrah, mai ja bulan puasa, assignments say hi.. masa nie pandai-pandaila bahagi masa..jangan la sebab assignment, boleh pulak tinggal solat terawih..time management is very important, lagi pulak, bukan nya selalu kan kite dapat chance nak solat terawih, entah masih hidup lagi ke tak untuk ramadhan next year, so please do not let this chance just go like that...kalau kita tak appreciate ramadhan, bukan Allah yang rugi, kita yang rugi besar tau


so, sape rase dia belum lagi excited bulan ramadhan da nak tiba, sila activate your excited mode..sebab i am very thrill sekarang..heee..tak sabar!! :D

till next time, asslamualaikum :)

p/s: PBS before raya, means puasa kat rumah. suka :)