malam: the poem

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum!

so, this is my tugasan for usrah. post poem yang kami buat time usrah tadi..what??.fatihah wrote a poem?? percayalah. this is not my first time tapi first time post kat blog.haha..the theme is simple, "malam"

so hayatilah puisi yang tak seberapa nie *malu* :)

malam


Bila bicara tentang malam
hitam, suram, sunyi dan kosong
itu pasti terlintas di benak fikiranku


Ya, dulu hidup aku ibarat malam
hitam, suram, sunyi dan kosong
penuh dengan kekhilafan
penuh dengan kesalahan
yang diri sendiri tidak menyedarinya


Namun, malam juga mampu bersinar
terisi
dan menjadi bising


Bersinar dek cahaya bulan yang terang
terisi dek bintang bintang di langit yang luas
dan bising dek bunyi si cengkerik yang sedang bertasbih


Dan aku pula
masih lagi sedang belajar
untuk mengisi malam merebut cahaya rabbMu
mengisi malam beramal untukMu
mengisi malam bertaubat kepadaMu


Ya Tuhan
berikanlah aku kekuatan
untuk melawan jahilku yang dulu
untuk mengawal nafsuku yang kini
supaya malam ku tidak segelap
dan sepekat seperti dahulu


so.ahem. *senyum*
i'm totally not a good poet.am not.walaupon ummi cikgu bm siap latih students pantun sajak pidato, tapi anak dia huih..haha

nak cerita pasal MUKIM sebenarnya tapi lain kali la. tengok tahap kerajinan.hihi.almaklumlah, nak exam nie, study2..hoho

nah teaser.haha.i loike teaser -.-
with Prof Madya Dr Harlina

till next time. inshaAllah.

assalamualaikum.

p/s: gembira :)

11 comments:

cik nurussalwa said...

terus kuat ye sis :)

Masturah Abdul Ghani said...

haih! dok tayang gambo tuh. dengki nih! haha

[z@ck] said...

pergh.dah jadi poet skang ni.

rangkap kedua sangat nice =)

fatihah azemi said...

kak wawa: inshaAllah
mas: biasa lah.haha
kak zack: haha..adui...dalam keterpaksaan tu tulis ;)

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

ahuuuu....i just posted mine..hope kak naia xdenda sbb lewat siap assignmnent..hehehe

jelah said...

bleh than jgak poet ni..sy bgi thah "A+"..hahaha

::snis:: said...

poet ke poem? kalau poet tu, tuannya. kalau poem tu baru puisinya. haha

fatihah azemi said...

snis: zzzzz -.-

jelah: wow.tinggi grade! haha..syukran2!

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

ehem3..*xde motif..whohahaha

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

well..may i know who is "snis"? i stalked her but couldnt find any about her.,ahuuu

fatihah azemi said...

izzati ler..haha..siti nur izzati shuib