and the story goes like this

bismillahirahmanirahim

assalamualaikum. 

[warning entry panjang.haha]

it's been a while since my last serious post. haha. ade ke post aku kat sini serius? entah la labu.I write je, u guys are the one that judge my post.kan? dah sebulan rasenye, aku berhijrah. eh? berhijrah? berhijrah ke mana Fatihah? kau tukar maktab ke ape? muhahaha *tak sopan langsung gelak*. tidok le, ape ingat hijrah tu only happened when you go to other places je ke? :)

hijrah in my context is my physical changes. eh, bukan saiz badan tau. i'm not shrinking or expanding. ok, expand sikit la, abah kata tang kaki, memang besar.ok fine abah, fine, mentang berat die 61 kg je boleh la die nak shoot anak dara die ni.haha. But basically my hijrah is in the context of what i wear, my routine and etc. Faham kan? mostly it is about being a better me.ha, lebih kurang macam tu la.

so, kalau yang satu kolej dengan aku, inshaAllah depa nampak la dari segi mana aku berubah. the physical one la of course, yang inner tu, hanya aku dan Allah je tau..cewah..inshaAllah slow2 yang dalaman pulak berubah.doakan ye kawan2 yang saya sayang sekalian :)

what I want to share in this post is that, the feeling before, during and after my changes. pergh, kan da banyak fasa nak diceritakan tuh. kompem panjang entry nih. muhaha *gelak kurang sopan sekali lagi*. tapi kan, rasanya this time around nak cerita yang before my changes dulu la. cewah.so let me speak in 3rd person point of view. cewah sekali lagi.

benda nie actually happened for last 2 years, eh ke 3 tahun,  tapi yang pastinya during the end of semester one, foundation. tu dia aih, lama da tuh, now dah degree sem 3 dah. He actually dah jentik hati insan yang bernama Nurul Fatihah nie untuk berubah. But this girl is so stubborn, He jentik banyak2 kali pon fatihah nie buat derk je. eh, not fully buat derk, she was actually make her first move at that moment. slow2 xselempang tudung *betul ke term nih?*, slow2 rasa tak selesa pakai yang ketat2 sikit, slow2 tanam habit baca Quran everyday *walaupon kdg2 skip tapi u know, nak latih diri*. this girl, did all those things "slow2" because she afraid if she terus pergi ke peringkat tudung labuh 24/7, pakai baju muslimah, selalu pi surau and etc. die tak istiqamah. she was actually trying to find strength during the period. 

Her family, which is consist of a mother, a father and 4 brothers, actually gave her the strength but still tak cukup. maybe because she live in hostel, kat kedah pulak tu, jauh kot dari kelantan. Her ummi, wore long hijab since she's form one and her ummi always provide her with baju2 yang muslimah and nasihat2 die when she did something wrong.same goes with her abah and younger brothers,they actually took care of her very much. fatihah sangat2 bersyukur for that. but still that is not enough. well, biasalah manusia tak pernah puas, she kept on searching and searching for the strength she needs. 

and finally last year, she started to change her way of dressing. pakai yang labuh2, kalau pakai pashmina pon make sure tutup apa yang perlu ditutup and etc. tapi still rasa tak best. and she finally set her mind, "i want to wear long hijab. this is not enough. i must cover what Allah asked me to cover secara bersungguh2". and yeah, she told some of her friends and they sokong her so much. however, during her holiday, entah kenapa tak terbuka mulut dia untuk bagitau ummi dia about her niat. ape la fatihah tu.haih. haha..but masuk je second year, suddenly one of her friend came and approach her. ajak die pergi program daurah. and poof. akhirnya coklat mencurah2 ke ladang gandum! eh.haha. no la. she suddenly got the strength. the ultimate one, cewah. and poof, she put on long hijab on her head and again poof she fell in love with it and poooof. nanti sambung next entry pulak.haha

panjang kan cerita die. like seriously, i do not know how to make the story short. memang xde bakat buat ringkasan -.-

the intention of writing this is just to share the experience. because i know each of us have different storyline.kan? and those yang dah dijentik hati die tuh, find strength and do action, inshaAllah perasaan tu tak hilang macam tu aje. tapi ada hasil nye. inshaAllah sama2 kita istiqamah dalam perjuangan kita. amin

next entry taktau la bila pulak.inshaAllah ade la smbungan cerita die tapi dalam bentuk yang lebih ringkas.ok, let's hpe for that.kbaiii. assalamualaikum

p/s: sape bace sampai habis memang wa salute u guys.hoho 


17 comments:

L said...

alhamdulillah, aku tgk budak bi semua dah mkin berubah... semoga kita sentiasa mendapat hidayah dariNya

L said...

Lupo, kalau nk antivirus, text r no aku.. k.=)

fatihah azemi said...

sebak aku bace kmen kau.tq kawan :)

bereh2.nnti aku txt kau.haha

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

u should salute on me babe..wahahaha..*ketawa nakal..ops!!

fatihah azemi said...

amboi dia.haha *salute getarrrr*

haha ;p

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

hahaha..bagus2..ni koho saye nih..hik3..ops!!*terlebey suda..=p

Izzati Shuib said...

kte baca smpai habis. btw, tahniah sbb jd antara yg dipilih Allah.sama2 kita usaha. Insyaallah :)

CP said...

moga Allah guide. =)

bertabahlah if ujian datang. xuji hambaNya melainkn utk mendidik kekuatan. =)

Alang Ridhwan said...

as i said to Izat, keep the good going on.. Istiqomah yawwww!

:: ciK TeaChEr :: said...

your entry is not long enough compare to mine. aku mmg xpndai buat entry pndek!haha..lantak la kalu org xse bce pun..huhu

btw, i'm happy seeing new fatihah. :)

fatihah azemi said...

haha..tengok la kepanjangan entry aku.they are all short..sebab tu aku rase hebat tulis entry pnjang..weee

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

Amboi..nk tgk sape yg plg pnjg ke...nk join jgkl..Hahaha

jelah said...

tahniah smoga perubahan yg kita buat akan berkekalan...insyallah...

NurAmalini bt Muhamad Amri said...

insyaAllah..ameen...=)

fatihah azemi said...

amalini: amboiii

jelah: syukran ustaz..doakan yang terbaik utk kami, sahabat2 awk :)

Muhd Hasif Ismail said...

Alhamdulillah..tahniah diucapkan. .semoga hijrah yang kita sentiasa lakukan ini mendapat rahmat dariNya :)

fatihah azemi said...

syukran hasif. allahumma ameen :)