eat and sleep

Assalamualaikum and hi.

Rasulullah S.A.W pernah berkata, "Janganlah kalian tidur selepas makan kerana ini menyebabkan hati menjadi keras."

our prophet is a very great person. each words that being told by him, there must be messages and goodness for us, his ummat. and the hadith above (i think it is a hadith but the writer of the book didn't stated clearly about the hadith) clearly shown that we are not suppose to sleep right after we're having our meal. but usually *take note, usually is not always* we tend to at least, lay down right after having our meal.

ye la, kita ambil makanan bukan sikit.banyak, especially carbohydrate. memang la mengulit tidor kan? padahal Rasulullah dah stated that berhenti makan sebelum kenyang, tapi degil jugak, tapi kita lain, selagi ada makanan, kenyang macam mana pon makan tetap makan.

ok, back to the topic. there are some reasons why we cannot sleep after having our meal.

number 1. perbuatan tersebut boleh mengganggu aliran makanan masuk dari perut ke usus kita. Yelah, da terlentang atas katil tu memang ada obstruction makanan nak turun ke usus la kan.

number 2. pengeluaran enzim2 pencernaan kita akan berkurang kalau kita tidur lepas makan pada waktu siang. sebabnya kerana, tubuh kita didominasi peranan saraf simpatis pada waktu siang.ha, nak tahu apa itu saraf simpatif, google la.

and lastly, stated in the book that i read, tidur selepas makan nie boleh membawa kepada kegemukan and obesiti.

ha, so that are some of the reasons why we can't sleep after having a meal. yang last sekali tu kurang enak bunyinya kan? and there are some people said that we also can't take our bath after meal, sebab nanti buncit. betul ke nie? entoh le, kalau rajin korang pulak cari bukti and let me read your post :)

syok nye die tidoq

baiklah.setakat sini saja.ampun maaf diminta,post kali nie memang rojak, english and malay, i used both.haha. as if i'm talking with you guys..tata..assalamualaikummm

p/s: tidur qailullah tu best, tapi sepatutnya tidor sekejap jadi lama. =.=

2 comments:

Mas said...

kalau buat tidur qailullah sblm pi kelas boleh la kot.

fatihah azemi said...

haha.tidur qailullah before kelas pon bahaya, terlebih.skali msk lecture hall lambat ;p